Szeretettel köszöntelek a Virágenergetika közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Virágenergetika vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Virágenergetika közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Virágenergetika vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Virágenergetika közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Virágenergetika vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Virágenergetika közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Virágenergetika vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Szent növény
A savanyú káposzta fehér
fejeskáposztából készül, melyet már az ókori görögök és a rómaiak is
ismertek és termesztettek. Az egyiptomi népek különféle betegségek
gyógyítására használták, emiatt szent növénynek tartották. A középkori
szerzetesek a káposztát nemesítették, így többféle változata jelent meg.
Itthon a 15. századtól termesztik.
Valódi vitaminbomba
„A
savanyú káposzta rendkívül magas C-vitamin tartalma a közhiedelemmel
ellentétben valójában alacsony, alig 16 mg/100 g” – mondja a Wellness
Cafe szakértője, Tihanyi András dietetikus. A magas C-vitamin tartalomra
vonatkozó tévhit az alapján indulhatott el, hogy akárcsak a szegényes
C-vitamin forrást jelentő télre eltett alma és burgonya e vitamin fő
forrása lehetett évszázadokon át Európában ősztől tavaszig. Amíg nem
volt fagyasztó és nem lehetett déli gyümölcsöket, vagy olcsón több száz
milligrammos kiszerelésű C-vitamint vásárolni, addig ez a minimális
vitamintartalom is különbséget jelenthetett egészség és betegség között.
Ettől függetlenül a savanyú káposzta viszonylag gazdag B1-,
E-, K-vitaminokban, kalciumban, folsavban és béta-karotinban. A savanyú
káposzta kedvező élettani tulajdonsága, hogy erjedése során hasznos,
savtermelő baktériumok szaporodnak el benne, melyek jó hatással bírnak
az emésztésre, a bélflórára, így megakadályozzák a káros mikrobák
elterjedését. A savanyú káposzta továbbá hatékonyan szabályozza a
vércukorszintet, csökkenti a koleszterint és energiatartalma nagyon
alacsony: 100 gramm csupán 20 kilokalóriát tartalmaz.
Készítsd el házilag!
Vásárolj
a piacon egy nagyobb fej, fehér fajtájú édes káposztát, hisz ezt lehet a
legjobban savanyítani. Darabold fel a káposztát, gyaluld le, majd sózd
meg, és tegyél rá őrölt borsot, de inkább kevesebbet, hogy ne legyen
erős az íze. Hagyd állni fél óráig, amíg levet nem ereszt, közben piríts
meg két szelet kenyeret. A káposztát helyezd nagy üvegbe, nyomkodd meg,
és annyi levet önts rá, hogy ellepje. A tetejére tedd rá a pirított
kenyérszeleteket, fedd le fóliával, és langyos helyen 3-5 napig
pihentesd.
Saláta lilahagymával
Hozzávalók: 25 deka savanyú káposzta, 1 fej lilahagyma, fél deci olívaolaj, fél deci citromlé, őrölt fehér bors és só.
A
savanyú káposztát vágd apróra, a lilahagymát szeleteld fel kis
kockákra. Az olajat, a citromlét, a sót és a borsot alaposan keverd
össze, majd tedd hozzá a lilahagymát és a savanyított káposztát. Addig
kavard az összetevőket, amíg minden egyes káposzta olajos nem lesz.
Fogyaszthatod önálló ételként, vagy kiegészítőként bármilyen ételhez.
Wellness Cafe tipp: www.receptgyar.hu, www.izletes.hu, www.egyszerugyorsreceptek.com
Orosz csirkeleves
A
recepthez szükséges: 1 kisebb zacskó csirkeaprólék, 25 deka vegyes
leveszöldség, 1 kis fej vöröshagyma, 1 cékla, 10 deka savanyú káposzta, 1
közepes burgonya, 1 deci tejföl, 1 csapott evőkanál paradicsompüré, 1
csokor petrezselyemzöld és ízlés szerint só, törött fekete bors.
A
csirkeaprólékot tisztítás után darabold fel, majd 1,5 liter sós vízben
főzd félpuhára. Közben a zöldségféléket tisztítsd meg, vágd apró
darabokra, a burgonyát és a vöröshagymát hámozás után vagdald kis
kockákra. Ha a csirkehús félig megfőtt, az összes zöldséget (a savanyú
káposzta kivételével) tedd hozzá, és főzd tovább. Ha a hozzávalók
megpuhultak, dobd bele az apróra metélt savanyú káposztát. 5 perc
forralás után ízesítsd a paradicsompürével, a törött borssal és a
finomra vágott petrezselyemzölddel, majd öntsd hozzá a tejfölt, végül
forrald jól össze az egészet.
Elzászi savanyú káposzta
A recept hozzávalói: 1
kiló savanyú káposzta, 15 deka füstölt szalonna, 50 deka sertéslapocka,
25 deka főzőkolbász, 1 borjúláb, 2 fej hagyma, 1 petrezselyemgyökér, 3
babérlevél, 4 szegfűszeg, 2 deci fehérbor, só, illetve fekete bors.
Egy
nagyobb lábosban főzd meg a borjúlábat, és add hozzá a hagymákat, a
fűszereket. Közben mosd át a káposztát, a szalonnát kockázd apró
darabokra, és tedd fel főni a lapockával együtt. Szórd bele a
petrezselyemgyökeret, öntsd hozzá a bort, és amikor már majdnem minden
puhára főtt, tedd hozzá a főzőkolbászt is. Tálalás során a húsokat
szeleteld fel, és kínáld a káposztával.
Olaszos káposzta
Párolj
meg 20 deka savanyú káposztát 1,5 deci zöldségleves lében, és dobj rá 1
szál kakukkfüvet. Egy kis fej, apróra vágott hagymát párolj át kevés
olajon, majd keverj hozzá 10 deka darált marhahúst, és süsd addig, amíg
aranybarnára pirul. Adj hozzá 1 felkockázott paradicsomot, majd fedő
alatt főzd lassú tűzön. Közben 10 deka gnocchit enyhén sós vízben főzz
ki, tedd a hús tetejére, és szervírozd a savanyú káposztával.
Édesen is elkészítheted
Keverj
össze 2 teáskanál olajat egy kevés mézeskalács fűszerrel, és adjál
hozzá 4 evőkanál almaecetet. Tegyél bele 15 deka savanyított káposztát, 3
szem aszalt gyümölcsöt, 1 apróra vágott mandarint és 10 deka magozott
meggyet. Öntsd rá a mézeskalácsos fűszeres öntetet, hagyd állni pár
percig, és fogyaszd jó étvággyal.
Savanyú káposzta almával
A recept hozzávalói: 50 deka savanyú káposzta, 2 darab édes alma, 2 darab zöld alma, 5 deka tökmag és fél deci olívaolaj.
Az
almákat felezd meg, vedd ki magházukat, és húsukat héjastul vágd
cikkekre. A tökmagot száraz serpenyőben pirítsd meg, majd törd durvára. A
káposztát, az almát és a tökmagot keverd alaposan össze egy tálban,
majd locsold meg olajjal. Takard le fóliával 30 percre, majd tedd a
hűtőbe.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
9 étel, amely felpörgeti az anyagcserét
Táplálkozás és diéta
Tudtad?
Nasizz gyümölcsöt a helyes vérnyomásodért