A virágok varázslatos ereje: Táplálkozás és diéta

Szeretettel köszöntelek a Virágenergetika közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 13 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 65 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

Virágenergetika vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Virágenergetika közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 13 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 65 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

Virágenergetika vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Virágenergetika közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 13 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 65 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

Virágenergetika vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Virágenergetika közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 13 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 65 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,

Virágenergetika vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Lendülj formába a Hay-féle diétával!

Szeretnél jobb közérzetet, nagyobb fizikai aktivitást és nem utolsósorban hatékonyabb alakváltozást? Kombináld helyesen az ételeket!

Serkentsd az emésztést!

A Hay-féle étrend nevét a New York-i orvosról, Dr. William Howard Hay-ról kapta, aki szeretett volna egy olyan speciális étrendet összeállítani, amely megszünteti a különféle emésztési zavarokat. A diéta alapgondolata, hogy a szervezet nem tud egyidejűleg megbirkózni a fehérjékkel és a szénhidrátokkal, s ezek egy időben történő fogyasztása a szervezet elsavasodásához vezethet.  Ennek értelmében a táplálkozás során külön kell választani a fehérje-, illetve a szénhidrát-tartalmú élelmiszereket, s amennyiben az emésztés és a kiválasztás egyensúlyba kerül, helyreállhatnak az anyagcsere-folyamatok és beindulhat egy látványosabb fogyás.

Élelmiszercsoportok

Savas gyümölcsök: grapefruit, narancs, citrom, lime, ananász, gránátalma, paradicsom, málna, ribizli

Félsavas gyümölcsök: alma, sárgabarack, bogyósok, szőlő, mangó, papaya, őszibarack, szilva, körte, szeder, birsalma

Édes gyümölcsök: banán, kókuszdió, datolya, füge, szárított és aszalt gyümölcsök

Fehérjék: hús, baromfi, hal, tojás, tejtermékek, száraz bab, borsó, dió, magvak, gabonafélék, mogyoró, szójatermékek, olajtartalmú gyümölcsök

Zöldségfélék: spárga, articsóka, zöldbab, cékla, brokkoli, káposzta, karfiol, uborka, padlizsán, fokhagyma, saláta, répa, spárga, retek, padlizsán stb.

Keményítők, szénhidrátok: kenyér, liszt, tésztafélék, gabonafélék, burgonya, sárgarépa, gesztenye, tök, rizs, kókuszdió

Zsiradékok: olívaolaj, vaj, tejszín, szezámolaj, repceolaj, margarin, avokádó, olajtartalmú gyümölcsök

Lúgosító ételek: árpa, zab, hajdina, barnarizs, magvak, csírák, zöldségfélék

Savasító ételek: állati fehérjék, finomított szénhidrátok, tejtermékek, húsfélék

Figyelj a megfelelő párosításra

A diéta során nagyon fontos, hogy étrended 80 százaléka lúgosító, míg 20 százaléka savasító hatású ételekből álljon. A savas és a félsavas gyümölcsök, a fehérjék és a zsiradékok párosíthatóak egymással, a zöldségekhez az édes és a félsavas gyümölcsök, míg a keményítő tartalmú ételekhez a félsavas és a savas gyümölcsök és a szénhidrátok illenek. A szénhidrátok és a fehérjék, a zöldségek és a zsiradékok, a savas gyümölcsök és a tej, valamint a savas gyümölcsök és a zöldségek nem harmonizálnak egymással.

Táplálkozásod során ügyelj arra, hogy ne fogyassz egyidejűleg savas, félsavas és édes gyümölcsöket. Nyersen, vagy rövid ideig párolva a zöldségféléket szinte mindenhez fogyaszthatod, a gyümölcsöket csak önmagukban, és ne a főétkezések után, inkább délelőtt éhgyomorra. Igyekezz mindig olyan gyümölcsöket kiválasztani, amelyek szezonálisak. Az ételek fűszerezésénél kerüld a túlzott só használatát, szervezeted sav-lúg arányának egyensúlyához mellőzd az édességeket, és minimum 4 órát várj az egyes ételtípusok elfogyasztása között.

Érvek és ellenérvek

A Hay-féle étrend előnye, hogy viszonylag könnyen tartható és egyszerű. A módszer az ételek természetes formában történő fogyasztását javasolja és sok nyers gyümölcsöt, zöldséget is tartalmaz, ami a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen. A diéta hátránya, hogy alkalmazása során olyan élelmiszerek szorulnak háttérbe, amelyek gazdagok folsavban és B-vitaminokban, így ezek hiánya nem jelenthet kiegyensúlyozott táplálkozást, hosszú távon pedig károsodást is eredményezhet.

Császár Zsanett

Címkék: netről másolva

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu