Szeretettel köszöntelek a Virágenergetika közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Virágenergetika vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Virágenergetika közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Virágenergetika vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Virágenergetika közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Virágenergetika vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Virágenergetika közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Virágenergetika vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Aki szereti a vörös és sötétkék
gyümölcsöket, amelyek sok antocianint tartalmaznak, annak ritkábban kell
vérnyomáscsökkentő tablettát szednie - állapították meg angol kutatók.
Epret, málnát vagy áfonyát megkedveltető tanulmányukat az American Journal of
Clinical Nutrition közölte.
A Kelet-angliai Egyetem
kutatói Aedin Cassidy vezetésével arra voltak kíváncsiak, hogy melyek azok a
gyümölcsök és zöldségek, amelyek gyakori evése csökkenti a vérnyomás
emelkedésének esélyét. A kutatók két olyan, nagy kiterjedésű tanulmány adatait
elemezték, amely évtizedek óta zajlik az Egyesült Államokban.
A részletes étkezési szokások mellett a vizsgálat résztvevőinek egészségi
állapota is követhető belőlük. Az egyikbe, amely 1976-ban kezdődött, mintegy
122.000 nővér és asszisztens kapcsolódott be. A másikban az egészségügyben
dolgozó férfiak életmódját mérték fel 1986 óta. Az angol kutatók így sok
százezer ember táplálkozási szokásairól kaptak ismertetést, és azt
egybevethették az egészségi állapottal.
Kiderült, hogy az antocianinokat tartalmazó, színes gyümölcsök bőséges,
rendszeres fogyasztása esetén kisebb a vérnyomás emelkedésének kockázata.
Közéjük tartoznak a vörös és a piros gyümölcsök, mint az eper és a málna, vagy
a vérnarancs, illetve a sötétkékek, mint például az áfonya és rokonai. A
kutatócsoport végül mintegy 134.000 nővér és 23.000 férfi ápoló táplálkozásának,
illetve egészségi állapotának 14 éves követése útján jutott erre az eredményre.
Akik kiemelten szerették ezeket a gyümölcsöket, azok között nyolc százalékkal
kevesebbnek volt magas vérnyomása.
Az antocianin kedvező hatása különösen fiatalabb korban érvényesült. "Ez
fontos, hiszen a helyes étkezéssel a betegség megelőzhető" - írta a
munkacsoport vezetője
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
9 étel, amely felpörgeti az anyagcserét
Táplálkozás és diéta
Tudtad?
Káposzta